Prof. Suzana Juzbašić, 30 godina u zboru

Prof. Suzana Juzbašić, voditeljica mješovitog pjevačkog zbora KUU “Kristal-Sladorana”: 30 godina je prošlo kao tren, uživam u zborskom pjevanju

Kada 30 godina predano i stručno vodite jedan uspješan zbor , kao što je to MPZ KUU „Kristal-Sladorana” Županja uistinu se imate čime pohvaliti i ponositi.
„Trideset godina zvuči puno, ali vjerujte prošlo je kao tren, to je prekrasan dio moga života i nadam se života mojih pjevača, svih naših članova”, emotivno govori prof. Suzana Juzbašić, za koju je ova godina jubilarna. Na čelu je Mješovitog pjevačkog zbora KUU „Kristal-Sladorana” od 1991. godine , kada ga je nakon deset godina od osnutka preuzela, i vodi do danas. Prisjeća se ljudi koji su za to zaslužni, prije svega pokojnog Josipa Balentovića na čiju je inicijativu Zbor osnovan 1981. godine i koji je , kaže svim silama nastojao da se uz postojeće sekcije osnuje i pjevački zbor. Od početka je bila članica Zbora, a hrabrosti i odvažnosti, kaže nam trebalo joj je da postane i njegova voditeljica.

„Istinski sam se bojala da je to prevelik zalogaj za mene. No, htjela sam više, bolje, nešto raznovrsnije , i pozvala sam prve pjevače od kojih su neki i danas naši članovi. U samim počecima bilo je i do 40 članova u Zboru , trebalo je sve razlike između njih pomiriti i uskladiti, što ponekad nije bilo lako. Balansirala sam i nekako uvijek je to ispalo na dobro. Osim toga mislim da je presudna bila ta ljubav prema zborskom pjevanju , koja pomaže da se uvijek pronađe rješenje ”, pojašnjava i ističe kako je život s glazbom počeo već u osnovnoj školi , kada je odlučila da će to biti njezin poziv.
Rođena je i odrasla u Livnu. Nakon Gimnazije odlučuje studirati glazbu , što roditelji nisu odmah prihvatili s odobravanjem . „Naravno, pustili su me na studij, i nakon puno godina kada bi dolazili kod mene u Županju otac je znao reći kako je pogriješio što me odgovarao od glazbe , jer je uvidio da živim svoj poziv punim plućima. I nikada se nisam pokajala, sada kada bi krenula ponovno u život izabrala bih isto”, kaže nam voditeljica Juzbašić.
U Glazbenoj školi u Županji i u Osnovnoj školi „Ivana Kozarca” je , također, vodila zborove. Posao nastavnika u školi je lijep, ali zborovi imaju posebno mjesto u njezinom srcu. Ponajviše Mješoviti pjevački zbor KUU “Kristal-Sladorana” uz kojega je vežu prijateljstva , druženja, putovanja po Hrvatskoj i Europi… Brojni su njihovi nastupi, od kojih su neki nezaboravni; u Bazilici sv. Stjepana u Budimpešti u koju su naišli kao turisti u božićno doba i gdje su na kraju zapjevali . ”Kad smo zapjevali to je bilo kao da anđeli pjevaju, predivno …” prisjeća se i dodaje kako ostaju nezaboravni i nastupi na otvaranju Festivala glumca u Nuštru na samoj crti bojišnice, prvi su zbor koji je nastupio u Kninu nakon oslobođenja, pa nastupi u V. Lisinskom, na Trešnjevci , Glazbenom zavodu , u Subotici, Petrovaradinu, San Marinu, pa Lago di Garda, Prag, Budimpešta, Poljska itd.

„Tri godine sam u mirovini, a u zborskom pjevanju sa Kristalom i kao voditeljica Crkvenog zbora Župe sv. Nikole Tavelića uživam i danas kao i prvog dana”, kaže prof. Suzana Juzbašić , kojoj su članovi njezinog Zbora na koncertu koji su nedavno održali u Županji buketom i osmjesima zahvalili za sve što im kroz pjesme , probe i nastupe prenosi svih ovih godina .

B.G.Dabić

Izvor radiozupanja.hr