Dramska sekcija

Dramska sekcija je bila jedna od najaktivnijih, uvijek puna razgovora, pjesme i glume. Svakih nekoliko mjeseci postavljale su se premijere, a kroz godine djelovanja dramska skupina postavila je na scenu šezdesetak kazališnih predstava raznih autora. Prva premijera održana je na improviziranoj pozornici starog restorana u šećeranskom naselju. Drama Fridricher Wolfa «Kotorski mornari» u kojoj je igralo dvadeset članova plijenila je pozornost brojne publike. Zatim je obrađena drama Miroslava Feldmana «Iz mraka», a nakon nje, predstave su se nizale jedna za drugom. Svaka nova predstava iznjedrila bi novi glumački talent. Glumci amateri okupljeni u ovoj sekciji bili su rado viđeni na sceni. Njihovo umijeće publika je prihvaćala s ogromnim oduševljenjem i prostor u kojem su izvođene predstave bio je premalen za zainteresirano gledateljstvo, sve dok nisu izgrađene odgovarajuća kazališna dvorana.

Od mnogobrojnih predstava nabrojit ćemo samo neke: Hasanaginica, Mrtvi ne plaćaju porez, Svi moji sinovi, Revizor, Mećava, Klupko, Gospodsko dijete, Smijeh i suze, Ruža, Majstorica, Kumovanje, Ožalošćena porodica, Običan čovjek, Put zločina, Sjene jeseni, Bećaruša, Inoće, Seoska kola, Graničari te još mnogo drugih, a posljednja koja je bila postavljena «SATIR iliti DIVLJI ČOVIK». Gotovo sve predstave postavio je dugogodišnji prijatelj KUD-a gospodin Himzo Nuhanović, a osim njega neke su na sceni oživjeli i Josip Barišić, Josip Šinka, Nikola Lopatko, te Ilija Vidović. Poput svih naših drugih grupa, i ova sekcija imala je brojna gostovanja. Ponekad su priredbe održavane i u nemogućim uvjetima, bez pozornice ili električne energije, ali žar i vatra koja je vodila naše amaterske umjetnike uvijek bi se odrazila na ukupan dojam izvedbe. Mnogobrojne nagrade i priznanja govore o toj bogatoj povijesti.

Nažalost, dramska sekcija prestaje prestaje s radom pred Domovinski rat, ali nedugo nakon toga, pod okriljem rata i uz zvukove granata, 1994. godine događa se čudo. Kao odgovor na svu monstruoznost ratnih zbivanja skupina entuzijasta okuplja glumce i publiku u jedan zajednički projekt. Osniva se Festival glumca. Taj festival jedan je od omiljenijih festivala našeg kraja, jer spaja publiku i glumce u jedno biće. Županja je oduvijek bila kraj bogat amaterskim glumcima i nadamo se da ćemo jednom, uz slavonsko ruho i tamburice, uz ples i pjesmu, opet obnoviti rad ove sekcije